Mouka, krupice, kernotto

 
 

Celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto vyčištěné celé zrno obilovin. Nejsou odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek (vitamíny,minerály,kvalitní tuk) a vlákniny. Zpočátku můžete celozrnnou mouku přidávat jako příměs do mouky bílé. Poté, co si zvyknete, lze bílou mouku zcela nahradit, protože tato mouka má téměř stejné kuchyňské vlastnosti. Pečivo z celozrnné mouky má tmavší zabarvení.

  Celozrnná mouka špaldová ( jemně mletá)
Celozrnná mouka je taková mouka, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky. Takový výrobek má pak mnohem vyšší obsah vlákniny, vitamínů ( skupiny B, vitamíny D a E), enzymů a minerálů. Doba trvanlivosti celozrnné mouky je na stranu druhou kratší než u běžné mouky, protože v celozrnné mouce dochází ke žluknutí tuku z rozemletých pšeničných klíčků.použití: špaldová mouka obsahuje dostatek lepku – je to důležitá složka chleba, která vytváří jeho strukturu. Plyn, který se uvolňuje během fermentace, je zachycován uvnitř pružné sítě lepku a zajišťuje nakynutí těsta. Proto se špaldová mouka používá na přípravu vhodného chlebového těsta. Špaldová mouka je díky své konzistenci vhodná pro přípravu pečiva, je bohatší na bílkoviny a lépe stravitelná než běžná mouka pšeničná mouka.
  Ječná mouka celozrnná hladká
Ječmen setý patří mezi nejstarší obilniny – celkovou produkci a rozsahem osevních ploch je v Čechách po pšenici druhou nejrozšířenější obilovinou. Je bohatým zdrojem sacharidu a bílkovin, důležité jsou také některé vitamíny (především skupiny B) a minerální látky (křemičitany). Zajímavý je např. vysoký obsah vitamínu B5, který chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů.
Použití: ječná mouka obsahuje menší množství lepku, proto hůře reaguje při pečení. Je tedy vhodná pro výrobu plochých chlebů a placek.
  Kukuřičná krupice
Kukuřičná polenta instantní
Recept: 2l osolené vody na 450g kukuřičné krupice ( 4-6 porcí)
Kukuřičnou krupici vsypeme postupně a za stálého míchání do vařící osolené vody. Polenta je hotová již 3min. správnou hustotu kaše poznáme tak, že v ní stojí vařečka. Hotovou polentu nalijeme do nízkého vymaštěného pekáče a vychladlou ji nakrájíme na kostky, které osmažíme po obou stranách do zlatohněda. Z hotové kaše také můžeme vytvarovat knedlík a podávat jako přílohu.
  Kukuřičná mouka hladká
Kukuřice se řadí mezi nejdůležitější potraviny na světě hned za pšenicí a rýží. Kukuřičná mouka hladká je vhodná na přípravu jak sladkých, tak i slaných kaší, pomazánek i krémů.
  Pohanková krupice
Krupice je vhodná do halušek,zavářek,knedlíků,lívanců,pomazánek,pudinků i moučníků
  Pohanková mouka (jemně mletá)
Pohanka je stará kulturní plodina. Na území České rep. se pěstovala již ve 12.stol. nutriční hodnota pohanky je velmi cenná pro vysoký obsah bílkovin.
  Pšeničná mouka celozrnná (jemně mletá)
Pšeničná celozrnná mouka je výborným doplňkem Vaší domácí kuchyně. Je vhodná do knedlíčků, zavářek, na zahušťování a především na pečení chleba, buchet, koláčů i cukroví. Mouka dodává vláčnost, chuť a trvanlivost. Pšenice je rozhodujícím zdrojem energie, sacharidů (57%),rostlinných bílkovin (12%), a vlákniny. Obsahuje některé minerální látky (vápník, železo, fosfor) a vitamíny skupiny B, především thiamin a vitamín E.
  Pšeničná mouka polohrubá
Pšenice ozimá obsahuje vysoký podíl bílkovin s cennými aminokyselinami. Mouka je vhodná do halušek, pečiva, buchet, knedlíků nebo noků.
  Špaldová krupice celozrnná (hrubá)
Vhodná je do kaší,zavářek,halušek,knedlíků či lívanců.
 

Špaldové kernotto
Příprava: před přípravou špaldové kernotto propláchneme,vložíme do hrnce se studenou vodou,osolíme,přidáme kapku oleje a vaříme pod poklicí bez míchání. Po 20-30min je zrno křupavé,po 50min rozvařené a vhodné do pomazánek a nákypů. Po uvaření necháme dojít 5min.

 

   
     
 

Zpět na úvodní stranu bioproduktů

Hlavní strana

 

Těšíme se na Vaší návštěvu

• Igel • Haškova 5, Praha 7 • +420602879152 / +420602382597 •
www.cajkorenikava.czinfo@cajkorenikava.cz
©2007–2016 Igel, všechna práva vyhrazena