|
|
|
Řasy |
|
|
|
Agar – agar
Agar se získává vyluhováním a vyvářením usušených a vyčištěných
červených mořských řas (chaluch). Za sucha je agar lámavý, po
navlhčení se stává ohebným. Obsahuje vysoké množství polysacharidu
a také důležité zastoupení jódu. |
|
Mořské řasy Nori – plátky
Nori patří mezi nejpoužívanější mořskou řasu ( v Japonsku např.
na sushi). Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá
se za odlivu. Má jemnou, téměř sladkou chuť, kterou je možné
zvýraznit zahřátím. Obsahuje velké množství jódu, dále pak viatmíny
A,B1,B2,B6,C,D,chlorofyl. Řasy Nori jsou zajímavé mj. i tím
že obsahují kyselinu alginovou, které je schopna v lidském těle
na sebe vázat těžké kovy a další toxické látky a vylučovat je
přirozenou cestou.
Použití: do polévek, zeleninových salátů, při příprvě tradičního
sushi.
Připravíme těstíčko z hladké celozrnné mouky, vody a sójové
omáčky Tamari. Nori nastříháme na cca 3cm široké plátky, které
namočíme do těstíčka a rychle osmažíme po obou stranách na olivovém
oleji. Podávejte se zeleninou. |
|
Mořské řasy Nori – vločky
Použití: do polévek, zeleninových i masových vývarů, salátů,
pomazánek, jako koření při vaření luštěnin (rychleji se uvaří). |
|
Mořské řasy Wakame
Wakame je mořská řasa s temně zelenými listy. Má velmi jemnou
příchuť (chutná podobně jako špenát), svojí strukturou přiomíná
klasickou suchozemskou zeleninu. Wakame je bohatá na minerály
a opové prvky (vápník, jód, draslík a železo) a dobře stravitelné
bílkoviny.
Použití: wakame je vhodná do salátů, polévek, nakládané zeleniny
nebo ozdoba různých pokrmů.
Způsob přípravy: wakame namočíme do teplé vody, po změknutí
propláchneme vodou, nakrájíme na malé kousky a přidáváme do
různých pokrmů.
|
Zpět na úvodní stranu bioproduktů
Hlavní strana
|
|
|
|