|
Má jemnou vůni,poněkud připomínající anýz, a
lehce nasládlou a natrpklou chuť. Působí preventivně proti rakovině
a proti kornatění cév, na snížení krevního tlaku. Má tonizující
vliv, zabraňuje nevolnostem, podporuje chuť k jídlu a zažívání,
je močopudný.
Ke kořenění se používají čerstvé nebo i sušené listy,zmrazené
nebo naložené v octě. Dává se do bílých polévek a omáček, do
majonéz, bylinkových másel, pomazánek, salátů, omelet, rajčatových
pokrmů, nádivek, do mletých mas, ke kuřatům, telecímu a jehněčímu
masu, ke králíku, rybám, chřestu, fazolkám, cuketám a jiné zelenině.
Připravuje se z něho estragonový ocet a hořčice, bylinkové směsi
koření a je chutný i v nakládaných okurkách. |