|
Majoránka blahodárně působí na trávení, podporuje
torbu žluči, zklidňuje střeva, působí asepticky a močopudně,
proti plynatosti a průjmům. Má uklidňující účinek na nervovou
soustavu, pomáhá proti nespavosti, mírně snižuje krevní tlak
a rozšiřuje cévy. Pomáhá i proti katarům průdušek a kinetózám
( nevolnosti z cestování).
V kuchyni používáme majoránku čerstvou i sušenou. Zvlášť vhodná
je v kombinaci s česnekem, kmínem, pepřem, novým kořením a tymiánem,
méně často s dobromyslí. Používá se do zapražených polévek,
drštkové, hrachové, do guláše, zadělávaných a dušených mas a
vnitřností, do pečení ( skopové, vepřové aj.), mletých mas,
uzenin, paštik, ryb, vaječných pokrmů, luštěnin, bramboráků,
zabijačkových pochoutek, nádivek. |