Čajovník (Thea sinensis) je stálezelená rostlina
z rodu Camellia. Botanici obecně rozeznávají tři hlavní skupiny
– čínskou, asamskou a indočínskou – jejichž listy slouží k
výrobě čaje.
Čajovník čínský může dorůst do výšky 2 až 3 metry, pokud
jej nikdo nestříhá. Daří se mu v Číně, Japonsku a Tibetu.
Je odolný proti chladu, může dávat až 5cm dlouhé listy až
100 let. Čajovník Ásámský je považován spíše za strom, dorůstá
do výšky 14 až 18 metrů a listy má 15 až 35cm dlouhé. Vyhovuje
mu tropické podnebí a poskytuje sklizeň přibližně 40 let.
Indočínské skupiny dorůstají do výšky kolem 4,5m a používají
se hlavně ke křížení.
Čajovník vytváří tmavě zelené, lesklé, kožovité listy a křehké,
malé, bílé květy s pěti až devíti okvětními lístky, připomínající
jasmín. Z květu je poté plod, podobný muškátovému ořechu,
jež obsahuje jedno až tři semena.
Listy čajovníku obsahují určité množství chemických látek,
včetně aminokyselin, minerálů, karbohydrátů, kofeinu a polyfenolů
a až 75 – 80% tvoří voda.
Kofein patří k nejvýznamnějším složkám, působí jako stimulant.
Kofein se nachází ve všech druzích čaje – černém, zeleném,
oolongu, ale v odlišném množství. Zelený čaj jej má méně než
oolong a nejvíce byste ho našli v čaji černém. Připomeňme
si, že zatímco kofein z kávy se vstřebává do krve velmi rychle,
a tak zrychluje její oběh a činnost srdce, polyfenoly v čaji
údajně jeho absorpci zpomalují.Účinky kofeinu sice pociťuje
piják čaje pomaleji, ale látka zůstává v těle mnohem déle.
Proto vás čaj osvěží a povzbudí daleko víc než káva. |