|
|
|
Recepty
pro přípravu kávy |
|
|
|
LEDOVÉ KÁVY |
|
Ledová káva
400g vanilkové zmrzliny, 2cl instantní kávy (nebo 400g mokka
zmrzliny), 150 ml smetany, cukr podle chuti, 4 čokoládové boby
na ozdobu
vanilkovou zmrzlinu necháme trochu změknout, instantní kávu
smícháme se dvěma lžícemi horké vody a nalijeme na zmrzlinu,
metličkou zamícháme a nalijeme do vysokých sklenic asi do poloviny
a dolít lehce metličkou našlehanou smetanou. Ozdobit čokoládovými
boby. |
|
Ledové cappuccino
1/8l ledového espressa nebo silné filtrované kávy, 1/2 šálku
mléka, 1/8l mokka likéru, 1 porce šlehačky (našlehané,oslazené
vanilkovým cukrem), trochu kakaa na posyp
kávu s mlékem a mokka likérem zamícháme a nalijeme do sklenice,
přidáme šlehačku a posypeme kakaem. |
|
Espresso Sorbeto
350 ml uvařeného espressa, 4 kostky cukru, 450 ml polotučného
mléka
espresso necháme zmrznout na ledové kostky, zmrzlé espresso
s dalšími ingrediencemi dáme do mixéru a alespoň 3 min mixujeme
( tříšť), nalijeme do zmrzlých sklenic
4 – 6 porcí |
|
Coffee Cobler Bourbon
2 lžíce drceného ledu, panák Bourbonu, panák mokka likéru, silná
ledová káva k doplnění
led dáme do vysoké sklenice, na něj nalijeme bourbon s likérem,
dolijeme kávou a podle chuti osladíme, servírujeme s brčkem
1 porce |
|
HORKÉ KÁVY |
|
Irish Coffee
2 šálky šlehačky, 400 ml silné kávy, 4 čl cukru, 8 lžic Irské
Whiskey
šlehačku lehce našleháme (měkká pěna) a dáme do lednice, do
každé sklenice dáme 2 čl cukru, do 2/3 nalijeme silnou kávu,
přidáme 4 lžíce whiskey a navrch lžíci šlehačky a na šlehačku
ještě opatrně ! nalijeme trochu kávy |
|
Farizej
100 ml šlehačky, 4 šálky horké silné kávy (0,5l), 6-8 čl cukru,
8 lžic tmavého cukru
vyšleháme pevnou šlehačku ( podle přání s cukrem), 4 šálky předehřejeme
a rozlijeme do nich horkou kávu, do každého šálku přidáme 1-2
čl cukru a 2 lžíce rumu a zamícháme, šlehačkou ozdobíme každý
šálek |
|
PODLE PŘÁNÍ HORKOU ČI STUDENOU
KÁVU |
|
Kořeněná káva
2 čerstvé fíky, 4 lžíce amaretta, 4 šálky horké kávy, 1 tyčinka
skořice, 4 hřebíčky, 2 špetky kardamomu, 2 špetky muškátového
květu, 40g hnědého cukru
fíky omyjeme a rozpůlíme, ameretto nalijeme do misky a ponoříme
do něj rozpůlené fíky, mezitím kávu smícháme se skořicí, hřebíčkem,
kardamomem, muškátovým květem, cukrem a zahřejeme až skoro k
varu a necháme 5 min táhnout ( nevařit !), scedíme do 4 sklenic,
fíky napíchneme na skořici a posadíme na okraj sklenice, zbylé
amaretto dolijeme do sklenic a ihned podáváme
4 porce |
|
Kaffee St. Petersburg
4 šálky kávy, 6 čl cukru, 2 hřebíčky, 1/4 tyčinky skořice, špetka
mleté vanilky,1 spirála z citrónové kůry, 400 ml pomerančové
šťávy, 80 ml koňaku, 20 ml Contreau ( likér) , 1/ 2 čl kakaa,
4 mini pomeranče, 80 ml kondenzovaného mléka
do kastrůlku dáme pomerančovou šťávu, 1/2 šálku kávy, hřebíček,
citrónovou spirálu, skořici, cukr – přivedeme k varu, přilijeme
alkohol a zapálíme – flambujeme- zalijeme zbylou kávou; mléko
a vanilku v mixéru našleháme do pěny ( můžeme přidat ztužovač),
kávu nalijeme do šálků, přidáme mléčnou pěnu a posypeme kakaem,
sklenice zdobíme malými pomeranči
4 porce |
|
Kaffee Curacao
1/8 l mléka, 25g tmavé čokoládové polevy , 1/8 l silné kávy,
50 ml pomerančového likéru ( curacao), 1/2 šálku šlehačky,
2 čl čokoládového posypu
mléko a čokoládu přivedeme k varu, občas zamícháme, horkou
kávu smícháme s likérem a zahřejeme až vznikne hedvábný bod;
šlehačku našleháme do měkké pěny; vše rozlijeme do dvou šálků
a ozdobíme šlehačkou a posypeme čokoládou
|
Zpět na úvodní stranu kávy
Hlavní strana
Stáhněte si: Letáček
na kávu
(139 kB)
|
|
|
|